مسئول واحد بهبود تغذيه مرکز بهداشت خوزستان اظهار کرد: آلايندههاي موجود در هوا با حمله به سلولهاي بدن، عوارض نامطلوبي را به جا ميگذارند.
وي ادامه داد: در حالت عادي؛ سيستم دفاعي بدن، سلولها را از کليه آسيبهاي بيروني محافظت ميکند اما عوامل مخرب محيطي آلودگيهاي محيط موجب ميشوند بدن نتواند مبارزه کند، در نتيجه ساختمان و عمل سلولهاي بدن توسط مخربهايي نظير راديکالهاي آزاد تخريب ميشود. در مقابل، آنتياکسيدانها مولکولهايي هستند که جلوي عمل راديکالهاي آزاد را گرفته و مانع تخريب سلولهاي حياتي بدن ميشوند.
صاحبدل گفت: مصرف بيشتر آنتياکسيدانها زمينهاي را فراهم ميکند که بدن به راحتي راديکالهاي آزاد مضر را از بين ببرد. ويتامينهاي Cو E ، کاروتنوئيدها، سلنيوم و پليفنولها منابع غذايي آنتياکسيداني هستند.
وي افزود: ترکيبات آنتياکسيدان مانند چاي سبز، توت و... مولکولهايي هستند که جلوي عمل راديکالهاي آزاد (عوامل مخرب سلولها) را گرفته و مانع از تخريب سلولهاي حياتي بدن ميشوند. مصرف بيشتر آنتياکسيدانها، زمينهاي را فراهم ميکنند که بدن به راحتي راديکالهاي آزاد مضر را از بين ببرد.
مسئول واحد بهبود تغذيه مرکز بهداشت خوزستان تصريح کرد: رابطه مستقيمي بين ابتلا به بيماري آسم و گرد و غبار و آلودگي هوا به ويژه در کودکان وجود دارد، به خصوص اگر کودک در سنين بسيار پاييني در معرض اين نوع شرايط آب و هوايي قرار گيرد. به همين دليل مصرف ماهيهاي روغني که سرشار از اسيدهاي چرب امگا? هستند، ميتواند در کاهش تنگي نفس و آثار زيان بار ترکيبات التهابآور مفيد باشد.
وي گفت: همچنين سطح اسيدهاي چرب ضروري در افرادي که به بيماريهاي ريوي مبتلا هستند، بسيار پايين است بنابراين مصرف منظم ماهيهاي چرب نظير ماهي آزاد و سالمون در تقويت و بهبود فعاليت دستگاه تنفسي موثر است.
صاحبدل افزود: در اين شرايط لازم است از ميوهها و سبزيجات تازه بيشتر استفاده شود زيرا آنتياکسيدانهاي (ترکيبات ضدسرطان) موجود در ميوهها و سبزيجات نقش حياتي در سلامت ريهها دارند. داشتن يک رژيم غذايي متعادل به طوري که ميوه و سبزيجات آن به ميزان کافي باشد، ميتواند تنفس را براي کودکان و حتي بزرگسالان آسان کند، خصوصا در شرايطي که هوا بسيار آلوده است.
وي ادامه داد: ويتامين E يکي از ويتامينهايي است که خاصيت آنتياکسيداني دارد و استفاده از آن در شرايط گرد و غبار و آلودگي هوا توصيه ميشود. روغن سويا، روغن آفتابگردان و ساير روغنهاي گياهي، جوانه گندم، روغن ماهي، روغن زيتون و انواع مغزها از منابع اين ويتامين هستند. البته استفاده از روغنهاي مايع براي سرخ کردن، سبب تخريب ويتامين E ميشود.
مسئول واحد بهبود تغذيه مرکز بهداشت خوزستان عنوان کرد: ويتامين C از جمله ويتامينهايي است که خاصيت آنتياکسيداني (ضدسرطان و التهاب) دارد و سبب افزايش مقاومت به عفونتها (تقويت سيستم ايمني) و افزايش جذب آهن ميشود، در نتيجه در شرايط آلودگي هوا توصيه ميشود.
وي گفت: اين ويتامين در سبزيها و ميوهاي تازه موجود است و نسبت به حرارت، نور و محيط قليايي بسيار حساس است.
صاحبدل تصريح کرد: بهتر است ميوهها و سبزيجات در شرايط آلودگي هوا به صورت خام مصرف شوند تا ويتامين C موجود در آنها حفظ شود. از مهمترين منابع ويتامين C ميتوان به مرکبات (پرتقال، نارنگي، گريپ فروت و...)، فلفل سبز، کلم بروکلي، گل کلم، کلم برگ، گوجه فرنگي، سبزيجات برگ سبز، اسفناج، کيوي، طالبي، توت فرنگي و سيب زميني اشاره کرد.
وي افزود: بتاکاروتن پيشساز ويتامين A است که در بدن به اين ويتامين تبديل ميشود. ويتامين A در تقويت سيستم ايمني نقش دارد بنابراين در شرايط گرد و غبار وآلودگي هوا بهتر است از منابع غذايي اين ويتامين مانند سبزيها و ميوههاي سبز و زرد و نارنجي مانند هويج، کدو حلوايي، کلم بروکلي، اسفناج، گوجه فرنگي، انواع کلم، طالبي، هلو، زردآلو و موز استفاده شود.
مسئول واحد بهبود تغذيه مرکز بهداشت خوزستان گفت: سيب در ميان انواع ميوههايي که وجود دارد، بيشترين تاثير را بر دستگاه تنفسي داشته و در بهبود فعاليت اين ارگان تاثيرگذار است.