زنان مشتری اصلی قرصهای لاغری و چاقی
يک متخصص تغذيه گفت: هر گونه اختلال در عملکرد اعضاي بدن مانند کبد، کليه و معده به علت استاندارد نبودن انواع قرصهاي لاغري و چاقي است.
سيد مرتضي صفوي در گفتوگو با ايسنا، با بيان اينکه مصرف خود سرانه داروهاي لاغري عوارض ناگواري به همراه دارد و سلامت افراد را به خطر مياندازد، اظهار کرد: متاسفانه مصرف داروهاي لاغري و چاقي در جامعه رواج پيدا کرده و اين در حالي است که بيشتر مصرف کنندگان بدون تجويز پزشک به صورت خودسرانه انواع داروهاي لاغري و چاقي را مصرف ميکنند.
وي با اشاره به اينکه متاسفانه امروزه بيشترين ضررهاي تبليغات نادرست در خصوص کاهش وزن و يا افزايش وزن متوجه زنان و دختران جوان است، افزود: زنان بدون توجه به اينکه مصرف خودسرانه قرصهاي چاقي و لاغري عوارض جبران ناپذيري به بدن وارد ميکند به منظور رسيدن به تناسب اندام از مصرف کنندگان دائمي انواع اين قرصها هستند.
اين متخصص تغذيه ادامه داد: به دليل اينکه قرصهاي لاغري و چاقي طبق استانداردهاي جهاني دارويي تهيه نميشوند و اغلب به صورت قاچاق به کشور وارد ميشوند بايد از مصرف آنها پرهيز شود.
رژيم غذايي نرمال بهترين روش براي تناسب اندام
صفوي با تاکيد بر اينکه هر گونه اختلال در عملکرد اعضاي بدن مانند کبد، کليه و معده به علت استاندارد نبودن انواع قرصهاي لاغري و چاقي است، اضافه کرد: زماني که علت مصرف اين داروها را از بيماران ميپرسيم توصيه ديگران را مطرح ميکنند.
وي با بيان اينکه متاسفانه برخي افراد به توصيه مربيان باشگاههاي ورزشي، آرايشگاهها، سالنهاي زيبايي و حتي سوپر مارکتها اقدام به تهيه قرص ميکنند، تصريح کرد: اغلب اين دسته قرصها استاندارد نيستند و بايد در نظر گرفت عوارض جبران ناپذير مصرف يک دارو تا پايان عمر در بدن فرد باقي ميماند و زمينه ساز ابتلا به ساير بيماريها ميشود به طوري که بدن در مقابل هر گونه حمله ناگهاني ضعيف شده و توانايي اوليه خود را از دست ميدهد.
اين متخصص تغذيه با تاکيد بر اينکه بهترين روش براي لاغر و يا چاق شدن داشتن يک رژيم غذايي نرمال و متناسب با کالريها، کمبودها و نيازهاي بدن است، گفت: در صورتي که رژيم مناسبي را در برنامه غذايي خود قرار دهيم ديگر براي کم کردن و يا افزايش وزن نيازي به مکملها و داروهاي تبليغي نيست.
صفوي تصريح کرد: البته برخي داروهاي لاغري و يا چاقي به بيماران نيازمند توصيه ميشود و تنها در اين صورت مصرف داروهاي تاييد شده با تجويز پزشک بلامانع است.
وي با اشاره به اينکه تعدادي از مواد غذايي مانند سرکه سيب، کلم بروکلي، گريپ فروت و چايي سبز خاصيت چربي سوزي دارند، افزود: مصرف اين دسته از مواد غذايي کمک بسياري به کاهش وزن ميکنند و به صورت قرص و کپسول در بازار موجود است.
وجود مخدر شيشه در برخي داروهاي لاغري
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه مصرف داروها در صورتي که پزشک ضرورت استفاده از يک دارو و يا مکمل را در بيمار تشخيص دهد مصرف آن بلامانع است، ادامه داد: احتمال تقلبي بودن برخي از داروهايي که اغلب به صورت خودسرانه مصرف ميشود وجود دارد و ممکن است در تهيه آنها موادي مانند مخدر شيشه و يا ساير مواد فاقد ارزش بکار رفته باشد.
وي با اشاره به اينکه فنفلورامين يکي از داروهايي است که براي تناسب اندام با نامهاي تجاري مختلف به وفور از آن استفاده ميشود، خاطرنشان کرد: متاسفانه نمونه چيني اين ماده به نام مجيک اسليم در بازار وجود دارد که علاوه بر اثرات بسيار سوء بر بيماران قلبي و عروقي موجب تپش قلب و آسيب رسيدن به ساير بافتهاي بدن ميشود.
اين متخصص تغذيه اضافه کرد: ناراحتيهاي گوارشي از ديگر عوارض مصرف خودسرانه اين داروهاست بنابراين لازم است براي مصرف آنها با متخصص تغذيه مشورت شود.
صفوي گفت: براي نمونه قرص مت فورمين دارويي است که به منظور کنترل و کاهش قند خون بيماران مبتلا به قند خون تجويز ميشود که يکي از اثرات استفاده از دارو کاهش وزن اين بيماران است اما مشاهده مي شود اکثر افراد بدون توجه به ميزان قند خون خود از اين دارو به دليل کاهش وزن استفاده ميکنند.
وي تصريح کرد: در صورتي که افراد از ميزان قند خون آگاهي نداشته باشند و خودسرانه از مت فورمين استفاده کنند ممکن است دچار غش و ضعف بدن شوند و با زمين خوردن ناگهاني به دليل عدم کنترل بدن دچار ضربه مغزي شوند.
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه هر دارويي متناسب با يک بيماري تهيه شده و نبايد افراد خودسرانه اقدام به مصرف داروها کنند، اضافه کرد: مت فورمين براي افرادي تجويز ميشود که قند خون بالايي دارند و کمي در کاهش وزن بيماران نيازمند موثر است.
صفوي به قرص اسليم کوييک به عنوان يک داروي کاهش وزن گياهي اشاره کرد و گفت: بر اساس تحقيقاتي که بر روي گياهان دارويي توسط دانشگاه علوم پرشکي اصفهان انجام شده مواد تشکيل دهنده اسليم کوييک شامل شويد و کرفس است که در کاهش چربي و وزن به صورت کم موثر است.
وي خاطرنشان کرد: البته بايد در نظر گرفت که تجويز اسليم کوييک در افرادي که مبتلا به بيماري گوارشي هستند با احتياط انجام شود.