آشنایی با فرمت استاندارد سی دی صوتی

حتما بسیاری از دوستان که با تولید موسیقی سر کار دارند بارها و بارها با عبارت انگلیسی (Red Book standard) و یا به فارسی استاندارد کتاب قرمز برخورد کرده باشند و شایدCompact disk image برای بسیاری، این سوال مطرح شده باشد که اساسا این استاندارد چیست و چه مشخصاتی دارد . در نوشته کوتاه زیر به بیان ویژگی های این استاندارد می پردازم. آموزش میکس و مسترینگ

به طور خلاصه استاندارد کتاب قرمز شامل یک سری استاندارد می باشد که در سال ۱۹۸۰ توسط شرکت سونی و فیلیپس در ارتباط با سی دی صوتی منتشر شد. از آن تاریخ هر سی دی صوتی حرفه ای و تجاری ملزم به رعایت آن مشخصات می باشد. جالب است بدانید که عبارت ” کتاب قرمز” به این دلیل مرسوم شده است که جلد کتابی که این استاندارد ها در آن قید شده بود به رنگ قرمز بوده است !!!!.

اگر شما خواهان تکثیر سی دی صوتی خود به صورت حرفه ای هستید سی دی شما قطعا باید با این استاندارد ها همخوانی داشته باشد زیرا تمام سیستم های پخش کننده سی دی بر طبق این استاندارد ساخته می شوند و توانایی خواندن این استاندارد را دارند.

مشخصات اصلی استاندارد کتاب قرمز
هر سی دی صوتی به سه بخش تقسیم می شود:

۱- قسمت ابتدایی (Lead-in)که دایره ای کوچک به پهنای ۰٫۴ میلیمتر در قسمت درونی سی دی می باشد. در این قسمت اطلاعات مربوط به فهرست ترک ها(TOC) ، زمان آغاز هر ترک و طول هر ترک قرار داده می شود.

۲- قسمت میانی سی دی که بخش اعظم فضای سی دی را شامل می شود و فایل های صوتی در این قسمت قرار خواهند داشت. استاندارد های این قسمت عبارتند از:

الف) حداکثر زمان پخش موسیقی ۷۴ دقیقه است.

ب) حد اقل طول یک قطعه با احتساب ۲ ثانیه فاصله تا قطعه بعدی ۴ ثانیه می باشد.

ج) حد اکثر تعداد قطعات یک سی دی ۹۹ قطعه می باشد.

د) حد اکثر تعداد بخش های فرعی یک قطعه ۹۸ بخش می باشد.

ه) کد استاندارد بین المللی ترک باید برای هر قطعه موجود باشد.

 

۳- قسمت انتهایی( (Lead-Out) که فقط نقش علامت گذاری پایان قسمت میانی را بر عهده دارد.

سایر موارد عبارتند از:
سی دی صوتی استاندارد باید در حالت “Disc-At-Once” رایت شود.

PQ کد باید بر روی سی دی رایت گردد. PQ کد حاوی اطلاعات زیر می باشد:

الف) اطلاعات زمانی مربوط به قطعات

ب) کد استاندارد بین المللی ترک ها

ج) بار کد ۱۳ رقمی و انحصاری سی دی

د) تعین امکان یا عدم امکان کپی برداری به صورت دیجیتال.